ניתוחים בריאטריים

טיפול בהשמנת יתר - ניתוח שרוול, מיני מעקף, ניתוח טבעת

ניתוחים בריאטריים הם ניתוחים לקיצור קיבה המבוצעים באנשים הסובלים מהשמנת יתר קיצונית (חולנית). ניתוחים אלו נועדו לעזור לאנשים לרדת במשקל על ידי הקטנת גודל הקיבה והגבלת כמות המזון שהקיבה יכולה להכיל. ניתוחים אלה מבוצעים בשיטה הלפרוסקופית והם יכולים לסייע לאנשים להשיג ירידה משמעותית במשקל ולשפר מצבים בריאותיים הקשורים להשמנה כגון סוכרת, לחץ דם גבוה ודום נשימה בשינה. ניתוח בריאטרי מומלץ בדרך כלל לאנשים שלא הצליחו בשיטות הרזיה אחרות.

סוגי ניתוחים בריאטריים

סוגי ניתוחים בריאטריים נפוצים כוללים ניתוח שרוול (ידוע גם כשרוול קיבה), מעקף קיבה, מיני מעקף קיבה, ניתוח טבעת (ידוע גם בשם טבעת מתכווננת) וניתוח מעקף תריסריון. חשוב לציין שכל ניתוח בריאטרי טומן בחוּבוֹ סיכונים וסיבוכים אפשריים. לכן, לפני קבלת החלטה לגבי ניתוח, יש להתייעץ עם רופא מומחה ולקבל את כל המידע הרלוונטי.

ניתוח שרוול מסיר כ-80% מהקיבה, תוך יצירת "שרוול" צר וארוך (צורת הקיבה החדשה נראית כמעין שרוול ארוך וצר) המהווה המשך ישיר לצינור הוושט, כאשר כתוצאה מכך, נפח הקיבה קטן משמעותית, מה שמוביל לתחושת שובע מהירה וירידה בצריכת המזון. לאחר הניתוח תהיה מסוגלת הקיבה להכיל בין 50 ל-80 סמ"ק לעומת ליטר וחצי לפני התהליך. התכולה הנמוכה של הקיבה מאפשרת מעבר מועט של מזון, מה שתורם לירידת משקל מהירה.

ניתוח טבעת מתמקם סביב החלק העליון של הקיבה, ויוצר מעין "שעון חול". במהלך הניתוח כורכים טבעת עשויה מסיליקון מסבב לקיבה, הטבעת יוצרת מעין כיס של 15 ס"מ בחלק העליון של הקיבה אליו נכנס האוכל. מכיוון שהטבעת ניתנת לכיוונון באמצעות בלון מיוחד וניתן לשלוט בכמות המזון הנכנסת לקיבה, המעבר הצר שיוצרת הטבעת גורמת לקיבה העליונה להתרוקן באיטיות ממזון מה שתורם לתחושת שובע ומלאות ועוזר לרדת במשקל. היעילות של הניתוח הזה לא הוכחה כגבוהה לאורך זמן ועל כל הוא מבוצע פחות בישראל.

ניתוח זה מחלק את הקיבה לשני חלקים קטנים. החלק העליון, הקטן יותר, מחובר ישירות למעי הדק. כתוצאה מכך, המזון עוקף את רוב הקיבה והתריסריון, מה שמוביל לספיגה מופחתת של קלוריות ושומנים. נפח קיבה של אדם שמן יכול להגיע עד ל 1500 סמ"ק. במהלך ניתוח מעקף קיבה מייצר המנתח, בחלקה העליון של הקיבה, כיס בנפח של 15 עד 30 סמ"ק אליו מגיע המזון. הכיס מחובר אל המעי הדק באופן כזה ששאר הקיבה נשארת ללא מעבר מזון. קיים גם ניתוח דומה בשם מיני מעקף קיבה, שנעשה בצורה זעיר-פולשנית יותר. כתוצאה מכך, זמן ההחלמה מהניתוח קצר יותר, והסיכון לסיבוכים נמוך יותר.

מדד ה BMI בניתוחים בריאטריים - מתי יש אינדיקציה לניתוח

מדד מסת הגוף (BMI) הוא מדידה נפוצה להערכת משקל גופו של אדם ביחס לגובהו. זהו כלי שימושי לסווג אנשים לקטגוריות משקל שונות, כגון תת משקל, משקל תקין, עודף משקל והשמנת יתר.

BMI מחושב על ידי חלוקת משקלו של אדם בקילוגרמים בגובהו במטרים בריבוע. הנוסחה היא: BMI = משקל (ק"ג) / גובה (מ')^2.

להלן קטגוריות ה-BMI הכלליות והטווחים התואמים להן:
– תת משקל: BMI נמוך מ-18.5
– משקל תקין: BMI 18.5 עד 24.9
– עודף משקל: BMI 25 עד 29.9
– השמנת יתר: BMI 30 ומעלה

חשוב לציין שבעוד ש-BMI הוא כלי בדיקה שימושי, הוא אינו מודד ישירות שומן או בריאות בגוף. גורמים אחרים כמו מסת שריר, צפיפות עצם ופיזור שומן יכולים להשפיע על הסיכון הבריאותי של אדם. תמיד עדיף להתייעץ עם מומחה בתחום להערכה מקיפה של בריאות וניהול משקל.

מי זכאי לניתוח קיצור קיבה בישראל?

זכאות לניתוח קיצור קיבה (ניתוח בריאטרי) בישראל נקבעת על ידי משרד הבריאות. באופן כללי, זכאים לניתוח קיצור קיבה אנשים העומדים בקריטריונים הבאים:

 – מדד מסת גוף (BMI) של 40 ומעלה, ללא קשר למחלות נלוות.

 – מדד מסת גוף (BMI) של 35 ומעלה, עם לפחות מחלת נלווית אחת הקשורה להשמנה, כגון סוכרת סוג 2, יתר לחץ דם, דום נשימה בשינה ועוד.

 – גיל 18 ומעלה.

 – היעדר מניעים רפואיים לביצוע ניתוח.

 – השתתפות במפגשים מקדימים עם צוות רפואי רב-תחומי, הכוללים דיאטנית, פסיכולוג ועובד סוציאלי.

 – הוכחת ניסיון כושל בירידה במשקל באמצעות דיאטה ופעילות גופנית.

בנוסף, קיימות מספר קופות חולים המציעות מסלולים מיוחדים לניתוחי קיצור קיבה, שעשויים להקל על הקריטריונים לניתוח בריאטרי.

חשוב לציין שהזכאות לניתוח קיצור קיבה נבחנת באופן פרטני על ידי ועדה רפואית מיוחדת. הוועדה בוחנת את כל הנתונים הרפואיים של המטופל, וכן את המוטיבציה שלו ואת נכונותו לעבור את תהליך ההכנה וההחלמה מהניתוח.

לפני קבלת החלטה לגבי ניתוח קיצור קיבה, חשוב להתייעץ עם רופא מומחה ולקבל את כל המידע הרלוונטי.

ניתוח בריאטרי לפרוסקופי

ניתוח קיצור קיבה הפך עם הזמן להיות שם גנרי לניתוחים בריאטריים שתפקידם להצר את קיבולת הקיבה, למנוע אכילת יתר ולגרום להרזיה מואצת. בעשור האחרון עבר עולם הניתוחים הבריאטריים מהפכה עקב כניסתה של הטכנולוגיה הלפרוסקופית (זעיר פולשנית).
בניגוד לדור הקודם של ניתוחים בהם צריך היה לפתוח את חלל הבטן ולבצע את ההליך באופן פולשני, מאפשרת הלפרוסקופיה להחדיר לחלל הבטן דרך חתכים קטנים בדופן הבטן מכשור מתקדם ולבצע את הניתוח.

המעבר לניתוחים לפרוסקופיים הפחית בצורה משמעותית את הסיבוכים הנגרמים לאחר הניתוח והעלה את הפופולריות של ניתוחים בריאטריים באלפי אחוזים.

ניתוח בריאטרי לפרוסקופי הפך בשנים האחרונות לניתוח נפוץ ובעל סיכויים טובים לטיפול בתופעת השמנת יתר ובתחלואות נלוות.

בדיקות לפני ניתוח בריאטרי

הכנה לניתוח בריאטרי היא תהליך מקיף הכולל, בין היתר, ביצוע סדרת בדיקות רפואיות. מטרת הבדיקות היא להעריך את מצבו הבריאותי של המטופל ולוודא שהוא כשיר לעבור את הניתוח.

הבדיקות הנפוצות הנדרשות לפני ניתוח בריאטרי כוללות:

 – בדיקות דם: בדיקות אלו נועדו לבדוק את תפקוד מערכות הגוף השונות, כגון מערכת הדם, מערכת החיסון, מערכת הכבד ופונקציית הכליות.

 – אולטרסאונד בטן: בדיקה זו נועדה להעריך את גודל וצורת האיברים הפנימיים בבטן, כגון הכבד, הטחול והכליות.

 – צילום חזה: בדיקה זו נועדה לבדוק את תפקוד הריאות ולזהות חריגות כלשהן.

 – בדיקת א.ק.ג.: בדיקה זו נועדה לבדוק את קצב הלב ואת תפקודו.

 – הערכה פסיכולוגית: הערכה זו נועדה לבחון את המוכנות הנפשית של המטופל לניתוח ולתהליך השינוי הצפוי לאחר מכן.

 – פגישות עם דיאטנית: פגישות אלו נועדו להכין את המטופל לתזונה שלאחר הניתוח וללמד אותו כיצד לאכול בצורה בריאה ומאוזנת.

בנוסף, ייתכן שהרופא ימליץ על ביצוע בדיקות נוספות, בהתאם למצבו הבריאותי של המטופל.

חשוב לציין שכל ניתוח בריאטרי טומן בחוּבוֹ סיכונים וסיבוכים אפשריים. לכן, ביצוע הבדיקות המקדימות הוא חיוני על מנת להפחית את הסיכונים ולשפר את סיכויי ההצלחה של הניתוח.

 

ניתוח בריאטרי חוזר

העלייה בפופולריות של ניתוחים בריאטריים בשנים האחרונות התרחשה במידה רבה עקב התפתחות הטכנולוגיה ושיטות הניתוח החדשות המאפשרות לגרום לשינוי מטבולי באמצעות הפחתת הורמון הרעב. עובדה זאת מביאה לא מעט מנותחים לשעבר, שנותחו בטכניקות ישנות, לחזור על הניתוח עקב אי שביעות רצון מהתוצאות.

 

מחקרים שנעשו בעולם מראים כי שיעור הסיבוכים בניתוחים בריאטריים חוזרים גבוה יותר מאלה של הניתוחים הראשוניים, אך עם זאת גוברת ההערכה ששיעור הניתוחים החוזרים יגדל בהתמדה ולכן קוראים החוקרים לבצע את הניתוחים החוזרים רק אצל מנתחים מנוסים ובעלי שם.

 

תפריט לאחר ניתוח בריאטרי

ניתוחים בריאטריים הפכו את תהליך ההרזיה לסובלים מהשמנת יתר חולנית לקל ופשוט יותר, אך חשוב מאוד לזכור כי הקיבה היא שריר שיכול להתרחב ולהתכווץ עם הזמן והשמירה על משקל תקין תלויה ביכולת של המנותח לשנות את אורח החיים ולשמור על הרגלי תזונה נכונים.

 

בשנה הראשונה לאחר הניתוח, הירידה המשקל היא כמעט אוטומטית עקב הצרת הקיבה ושינוי המטבוליזם בגוף. את השנה הזאת יש לנצל לשינוי הרגלים והרכבת תפריט נכון בהתאם לנתונים האישיים של כל אחד. אכילה נכונה והיצמדות לתפריט מותאם גם אחרי שהשפעות הניתוח נחלשות יאפשר לשמור על משקל תקין ולא להיכנס שוב ללופ ההשמנה ולניתוחים חוזרים.