כן, בדרך כלל נדרשת דיאטה לפני ניתוח שרוול קיבה. הצוות הרפואי המטפל בכם ינחה אתכם לגבי סוג הדיאטה הספציפית המתאימה לכם, אך באופן כללי, דיאטה זו תכלול את המאפיינים הבאים:
- דלת פחמימות: צריכת הפחמימות תוגבל, בדרך כלל לכ-50-100 גרם ליום. המטרה היא להקטין את נפח הכבד ולשפר את תפקודו לקראת הניתוח.
- עשירה בחלבונים: צריכת החלבון תוגבר, כ-1.5-2 גרם חלבון לכל קילוגרם משקל גוף ליום. חלבון חיוני לתהליך ההחלמה ולתפקוד תקין של הגוף לאחר הניתוח.
- דלת קלוריות: צריכת הקלוריות תוגבל, בדרך כלל ל-1000-1500 קלוריות ליום. המטרה היא לירידה מתונה במשקל (כ-5-10%) לפני הניתוח.
- עשירה בנוזלים: חשוב לשתות הרבה מים, 2-3 ליטר ליום, על מנת למנוע התייבשות ולשמור על תפקוד תקין של הכליות.
- ויטמינים ומינרלים: ייתכן שתצטרכו ליטול תוספי תזונה של ויטמינים ומינרלים מסוימים, כגון ויטמין B12, ברזל וסידן, על מנת למנוע חסרים תזונתיים לאחר הניתוח.
חשוב לציין שמדובר בהנחיות כלליות בלבד, וייתכן שיהיו התאמות אישיות בהתאם למצבכם הבריאותי ולצרכים הספציפיים שלכם. הקפידו לקבל הנחיות מדויקות מהצוות הרפואי המטפל בכם ולעקוב אחר הדיאטה באופן קפדני על מנת להבטיח הכנה מיטבית לניתוח.
המטרה העיקרית לאחר ניתוח שרוול קיבה היא לאמץ הרגלי אכילה בריאים שיתמכו בירידה במשקל לאורך זמן, ישמרו על בריאות תקינה וימנעו סיבוכים אפשריים.
להלן הדגשים החשובים ביותר:
אכילה קטנות ותכופות:
- מומלץ לאכול 6-8 ארוחות קטנות לאורך היום במקום 3 ארוחות גדולות.
- הדבר יסייע לכם להרגיש שבעים לאורך זמן וימנע עומס יתר על הקיבה המצומצמת.
לעיסה יסודית:
- חשוב ללעוס היטב כל ביס לפני הבליעה. לעיסה יסודית מסייעת לעיכול תקין ומקלה על הספיגה של חומרים מזינים.
הקפדה על חלבון:
- חשוב לצרוך כמות מספקת של חלבון (כ-1.5-2 גרם לכל קילוגרם משקל גוף ליום) על מנת לתמוך בתהליך ההחלמה ובתפקוד תקין של הגוף. מקורות טובים לחלבון כוללים בשר רזה, עוף, דגים, ביצים, קטניות ומוצרי חלב.
ויטמינים ומינרלים:
- ייתכן שתצטרכו ליטול תוספי תזונה של ויטמינים ומינרלים מסוימים, כגון ויטמין B12, ברזל וסידן, על מנת למנוע חסרים תזונתיים. הקפידו להתייעץ עם הצוות הרפואי המטפל בכם לגבי הצרכים הספציפיים שלכם.
הימנעות ממזונות מסוימים:
- מומלץ להימנע ממזונות קשים לעיכול, כגון מזונות שומניים, מטוגנים, מתובלים יתר על המידה ומכילים סוכר רב. מזונות אלו עלולים להוביל לתופעות לוואי לא נעימות, כגון כאבי בטן, בחילות והקאות.
הקפדה על שתייה מרובה:
- חשוב לשתות הרבה מים (2-3 ליטר ליום) על מנת למנוע התייבשות ולשמור על תפקוד תקין של הכליות. הקפידו לשתות לאורך כל היום, גם בין הארוחות.
התקדמות הדרגתית:
- חשוב להתקדם בהדרגה בתזונה לאחר ניתוח שרוול. התחילו עם מזונות רכים וקלים לעיכול, והגדילו בהדרגה את מגוון המזונות ואת גודל המנות בהתאם להנחיות הצוות הרפואי ולתחושתכם האישית.
הקשבה לגוף:
- חשוב להקשיב לגוף ולשים לב לתגובותיו למזונות שונים. אם אתם חווים תופעות לוואי לא נעימות לאחר אכילת מזון מסוים, הימנעו ממנו והתייעצו עם הצוות הרפואי.
חשוב לזכור! הנחיות אלה הן כלליות ואינן מחליפות את ההנחיות הפרטניות הניתנות למטופל על ידי הרופא המטפל!